Thursday, November 8, 2012

Windows 8, αξίζει?

Λοιπόν πρίν από μερικές μέρες πληροφορήθηκα ότι είχα την δυνατότητα να κατεβάσω δωρεάν από την σχολή 2 μέρες πριν κυκλοφορήσουν επίσημα στην αγορά από τη σχολή μου τα windows 8.
  Από καιρό έλεγα να κάνω ένα φορμάτ αλλά ποτέ δν ήμουν σίγουρος ότι θέλω να εμπλακώ ξανά σε αυτή την διαδικασία μιας και τα τελευταία 4 χρόνια έχω κάνει πάνω από 200 φορμάτ σε υπολογιστές δικούς μ όταν έπαιζα με τις διανομές linux που δοκίμαζα και τα windows όταν τα επανέφερα αλλά τόσο και υπολογιστές φίλων.
  Να σας πω την αλήθεια τα windows 8 με το που τα έιδα από τις δοκιμαστικές εκδόσεις τους πριν από καιρό ψιλο απογοητεύτηκα αν και πριν την τελική τους διανομή πάντα αλλάζουν πολλά.




Η προετοιμασία πριν την εγκατάσταση

Αφού κατέβασα μετά από αρκετή ώρα αναμονής τα windows 8 professional x64 bit έβγαλα τον κεντρικό μου δίσκο από την μητρική και συνέδεσα τον δίσκο που είχα ετοιμάσει για να τα φιλοξενήσει.
 Επειδή έχω κακή σχέση με τα DVD προτιμώ να bootάρω λογισμικό από φλασάκια usb. Για να το πετύχω αυτό κατεβάζω πρότα από την ιστοσελίδα της κάθε διανομής και κατεβάζω την διανομή καθώς και την αντίστοιχη έκδοση που θέλω να τρέξει στον υπολογιστή μου( 32 bit ή 64 bit) και την σώζω στον υπολογιστή μου σε μορφή ISO.
Έπειτα συνδέω το φλασάκι στον υπολογιστή , κατά προτίμηση πάνω από 4Gb λόγω του μεγέθους των Windows τα οποία καταλαμβάνουν αρκετό χώρο και χρησιμοποιώ ένα από τα 3 ακόλουθα προγράμματα για να περάσω το ISO αρχείο που κατέβασα στο φλασάκι.
Windows usb TOOL , το οποίο όταν πρόκειται για προετοιμασία εγκατάστασης windows είναι το ποιο κατάλληλο.
UNetbootin , το  οποίο κάνει ακριβως την ίδια δουλεια, αλλά το συνιστώ κυρίως όταν προετοιμάζετε φλασάκια για εγκατάσταση διανομων LINUX, μιας και έχεις την δυνατότητα να διαλέξεις και να κατεβάσεις μία μέσα από το ίδιο το πρόγραμμα.
Universal USB Installer, οποίο κάνει ότι καριβώ και το από πάνω πρόγραμμα, αν και το προσοπικό μου αγαπημένο γιατί έχεί πληθώρα επιλογών.

Αφού ανοίξουμε ένα από τα 3, συνιστώ το 1ο , φορτώνουμε το ISO μέσα στο πρόγραμμα , πατάμε START και περιμένουμε λίγο. Όταν τελειώσει το πέρασμα στο φλασάκι μας μας ειδοποιεί και κλείνουμε το πρόγραμμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν κάνουμε αντιγραφή - επικόληση το ISO , ούτε και το κάνουμε εξαγωγή στο φλασάκι μας!

Όσοι θέλετε να το γράψετε το ISO σε ένα DVD παρακάμψτε αυτό το βήμα!

Κατά την εγκατάσταση

 Λοιπόν αφού έκανα όλες τις προετομασίες και έβαλα μπροστά την εγκατάσταση έκατσα με διάθεση τιτάνιας υπομονής,και εκέι είναι που παραξενέυτηκα αφάνταστα πολύ. Η εγκατάσταση σε κενό δίσκο πάει σφαίρα, μέσα σε λιγότερο από 15 λεπτά ήταν έτοιμο να ξεκινήσω, κάτι το οποίο μου θύμησε τις διανομές Linux που χρησιμοποιώ. Μετά από την απαιτούμενη επανεκίνηση ξεκίνησαν οι ρυθμήσεις , όνομα, δίκτυο, κωδικοί κλπ τα οποία κράτησαν απέιρως περισότερο από την αρχική εγκατάσταση κατι το ποιο με παραξένεψε οφείλω να ομολογήσω.

Η πρώτη επαφή

 Άνοιξε και βρέθηκα σε μπροστά σε αυτό:


Όκ λέω , τό χουμε.. Έλα όμως που δεν...
Ας τα πάρω όμως από την αρχή:
     Η πρώτη μας επαφή είναι το πρώην Metro Ui και νυν Modern Ui, το οποίο είναι αποκλειστικά σχεδιασμένο για συσκευες αφής. Σαν ανυποψίαστος πήγα να εγκαταστήσω καποια από τα λεγόμενα Apps και ως φυσικό έβαλα πρώτα το msn το οποίο με έκανε να μην   ξέρω τι να κάνω.
    Πιο συγκεκριμένα άνοιξα το msn μόλις το εγκατέστησα από το store της microsoft, μπήκα αλλά έλα που δεν υπήρχε τροπος να μπω στ μενού ή να δω της επαφες μου μολις επιασα μια συνομηλία, το ποντίκι δν έκανε κ πολλά... Ήταν τόσο άβολο και τόσο χαοτικό το ότι δν μπορείν ν κανεις τπτ ιδιάιτερο με το ποντίκι, κα ότι όλα τα λεγόμενα apps τρέχουν στο παρακήνιο  κ δεν κλείνουν με τπτ.
    Μετά μπήκα στο Desktop ή αλλιώς την επιφάνεια εργασίας..Το πρώτο που με ξένισε ήταν η απουσία του μενού  έναρξη, αλλά εντάξη λέω αφού υπάρχει μια πλαινη μπάτα στο πλάι μπορώ να βρω τις ρυθμήσεις... Επίσης ότι προγραμμα εγατέστησα μου το έκανε εικονίδιο στο Modern Ui κάτι το οποίο δεν βολεύει καθόλου και δεν μπόρεσα να τα έχω οργανωμένα σε  φακέλους σε ένα υπομενου καπου βολικά..
    Με το που έβαλα ξεκίνησα τις παραμετροποιήσεις, γιατί είχα σοκαριστεί από το πόσο άβολο μου φαίνόταν το όλο μενου.. Και να σας πω γιατί αβολο, αν δεν χρησιμοποιείς οθόνη αφής το Modern Ui είναι άχρηστο, τρωει πόρους από το σύστημα και δεν μπορείς να κάννεις αυτό που θες με λίγο κόπο, πάντα κανεις παραπάνω κινήσεις και αυτό έιναι άβολο, ειδικά όταν κάνεις ταυτόχρονα αρκετά πράγματα...
    Ενώ προσπαθούσα να το μάθω, ήρθε η ώρα για επανεκίνηση, αλλά διάλεξα να την κάνω χειροκίνητα από το Pc  μετά τη λήψη των ενημερώσεων.. Πηγα να το κλέισω , αλλά πουθενά τερματισμος/επανεκίνηση... Έψαξα λίγο σαστισμένος και διαπίστωσα ότι πρεπει να κάνεις ολόκληρη μανούρα για να τον κλείσεις, πας κεντρικό μενου-ρυθμίσεις -τερματισμος κλπ κλπ.. 3 περιττες κινήσεις...
    Ξανανοίγει και αποφασίζω ότι το μενού έναρξη είναι απαραίτητο για να γλιτώσω άπειρο κόπο, ευτυχώς υπάρχουν αρκετές εναλακτικές , οι οποίες μου παρουσίαζαν προγράμματα τα οποία επανέφεραν ένα κουμπί έναρξη αλλά όποιο κ ν δοκίμασα ψιλολάγκαρε, δεν ήταν αμεσα αποκρίσιμο όπως το original. Έτσι διάλεξα ένα και συνέχισα. Στην συνέχεια ήθελα να ξεφορτωθώ το modern Ui το οποιο είναι αφάνταστα περιττο.

Σε αυτό με βοήθησε το Skip Metro Suite με το οποίο έκλεισα το Modern UI και τις μπαρες που εμφανίζονταν στο πλάι,δεξιά και αριστερά. και τώρα μοιάζει λίγο με τα windows 7 αλλά δν είναι...
  Ένα αλλο κορυφαίο είναι το ότι άλλαξε η διάταξη στο πληκτρολόγιο. Τι εννοώ.. Πλέον δεν αλλάζεις γλώσσα με το shift + control , αλλά με το Windows key + space bar... Αφάνταστα άβολο και κουραστικό καθώς κάνεις τεράστιο κόπο να αλλάξεις από το τυφλό ή και όχι σύστημα γραφής που γνωρίζεις..
Επίσης άλλαξαν το γνωστό σε όλουςμας @ , πλέον όταν πατάς shift +2 σου βγάζει " ,  ενώ αν  πατήσεις shift + '  σου βγάζει το @.  Δηλαδή έκαναν ανταλλαγή στα πλήκτρα.. Το πρώτο έιναι τελείως άβολο αλλά η αλλαγή του @ ήταν πιο άνετη... 
    Δοκίμασα να αλλάξω τον τρόπο εισαγωγής στις ρυθμίσεις και επανέφερα μετά από καποιο κόπο το κλασσικό Shift + ctrl  αλλά ενώ δουλεύει άψογα όταν δουλέυουν τα 8, στην οθόνη start όταν βάζω τον κωδικό μου κατά το log in  θέλει αλλαγή γλώσσας με το windows key + space bar....
Ένα ακόμη πράγμα που προσεξα έιναι ότι η cpu χτυπάει στην αρχή μόνιμα 100% χρήσης, το οποίο οφέιλεται σε ένα αρχείο net.frame το οποίο μετά από λίγο αντικαθίστανται και  επανέρχεται στα φυσιολογικά του.. Αλλά μετά από 2 - 3 επανεκινησεις...



Εν κατακλείδι :
ΣΥΝ:
-πολύ γρήγορο λογισμικό, καλή διαχείρηση των πόρων και αμεσότητα.. Εριξα το ping στα online games που παίζω 10-20 ms χάρη σε αυτό, πραγματικό για παιχνίδια είναι μακράν η καλύτερη διανομή που έχει βγεί.
-Αν έχεις οθόνη αφής ή tablet pc λεει με 1000, ειδικά το Μοdern UI
-Οι πληροφορίες που έχεις κατά την αντιγραφή αρχείων με το Live ιστόγραμμα..Πολύ όμορφο και πρακτικό.
-Το task manager , πολύ πιο κατατοπιστικό και έχεις καλύτερη διαχείρηση  του τι καταναλλώνει τι στο σύστημα σου.
-Το ribbon στον file manager παρουσιάζει πολλές επιλογές , κάτι που είναι καλό για καλύτερο έλεγχο των αρχείων.
-Η διαγραφή αρχείων γίνεται μόνο πατώντας το delete χωρίς επιβεβαίωση, μια καλή εισαγωγή από τa Linux συστήματα

  
ΠΛΗΝ:
-To Modern UI όταν χρησιμοποιείς υπολογιστή χωρίς οθόνη αφης  είναι τέρμα άβολο , ειδικά όταν θες να χρησιμοποιήσεις  τα apps τα οποία πιο πολύ θα σε αγχώσουν παρά θα σε βοηθήσουν.
-Ελλειψη start button , αν κ για καποιους έιναι θετικό..Δν μ ενοχλεί ότι λείπει , αλλά το ότι αυξήθηκε ο κόπος ν κάνω τα αυτο νόητα όπως το κλείσιμο του υπολογιστή μου.
-Tα apps  είναι σχεδιασμένα μόνο για αφής.
-Η μη δυνατότητα χρήσης μόνο της επιφάνειας εργασίας και να κλείσεις όλα τα περιττα για να γλυτώσεις παραπάνω πόρους από το σύστημά σου. Αν γινόταν αυτό θα μιλούσαμε για το λειτουργικό φαινόμενο, θα τα σάρωνε κυριολεκτικά όλα, μιας και θα ήταν πολύ πιο ανετο και γρήγορο ακόμη και από διανομές linux.
-Oι αλλαγές στο πληκτρολόγιο, η αλλαγή γλώσσας πιστευω ότι έγινε μόνο και μόνο για να λέμε κατι άλλαξε μιας και είναι τέρμα άβολη όταν γράφεις online. Η αλλαγή του  @ είναι λίγο πιο άνετη θα έλεγα από πριν.
-Το να αδειασεις τον καδο ανακύκλωσης απαιτεί ν ανοιξεις το ribbon στον file manager και να το ψάξεις αντί να υπάρχει ένα πλήκτρο ν απατησεις αμεσα




Σε γενικές γραμμες είναι ότι πιο γρήγορο έχω δουλέψει μέχρι τώρα,  αλλά αν δεν είχε το Modern Ui θα ήταν σίφουνας κυριολεκτικα, καθώς το κρατάει κάτω αν χρησιμοποιείς υπολογιστή επιτρεπέζιο ή λαπτοπ. Ειδικά δε για λαπτοπ με το mouse pad δεν νομίζω ότι έιναι τοσο άνετο καν...
    Αν όμως έχεις tablet μακράν η καλύτερη επιλογή , θελει χρήση με το δαχτυλο για να δουλεψει και όχι ποντίκι... Είναι απότομη η μετάβαση από τα Windows 7 και μαλιστα απροειδοποίητη και χαοτική. Αν δεν το χεις λίγο να ψαχτεις λίγο θα σε απογοητευσουν και η πρώτη αντίδραση που θα έχεις θα έιναι δυσάρεστη.
    Γι αυτό και αν κανετε εγκατάσταση καλύτερα να το κάνετε σε άλλο δίσκο ή αλλο partition από αυτόν που τρέχετε τα windows 7, και όχι upgrade από 7 σε 8 γιατί μετά πρεπει να κάνετε ξανά φορμάτ αν δεν σας αρέσουν.  Επίσης αν θέλετε, που όλοι θα το κάνετε βάλτε ένα start button και λύστε τα άμεσα προβλήματά που αντιμετωπίζετε, θα σας φανεί ποιο άνετο στην διαχείρηση.

Σε ένα μελλοντικό service pack επιβάλεται να μπορείς να απένεργοποιήσεις το Modern Ui αν δεν έχεις οθόνη αφης. Αν γίνει αυτό θα δείτε τεράστια αλλαγή στις επιδόσεις !!


















2 comments:

Nick said...

Ωραίο και ενημερωτικό post! :)

Χαρά στο κουράγιο σου! :p

Νομίζω ότι μετά τα 7 πολύ δύσκολο κάποιος θα μπει στην όλη διαδικασία αν το σύστημα του δουλεύει καλά. Και για να λέμε την αλήθεια αν δεν δουλεύει καλά με τα 7 θα πρέπει να έχει κάνει κάτι ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ στραβά :p

Ίσως αν κάνουν κάτι τρομερό με τα SP1 να αξίζει σε μερικούς μήνες...

Captain_nemo said...

αυτό ακριβώς! αν τα 7 δουλευουν μένουμ εεκει :D

προσωπκά περιμένω μετά από το service pack 1 να υπάρχει τρόπος να κόψεις το Modern Ui σε pc..Τώρα θα δούμε τι θα σκεφτει η μαμα Microsoft