Sunday, November 20, 2011

Απόπειρα συγγραφής θεατρικού έργου από τον Κωνσταντίνο Σ.

Eνα προχειρο δειγμα του τι θα κανω σε λιγο καιρό

Περίληψη – Εισαγωγή

Εν έτη 2012 το ελληνικό κράτος αποφασίζει μετά από παραίνεση του νομισματικού ταμείου να επαναφέρει την θανατική ποινή στην Ελλάδα έτσι ώστε να μπορέσουν να εξαλείφουν όλα τα επικίνδυνα στοιχεία που απειλούν την ευημερία και την ευτυχία αυτού του χαρούμενου τόπου που λέγεται Ελλάδα. Μόνο που στις φυλακές πλέον οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί και οι εγκληματίες προάγονται σε διοικητικές θέσεις και αυτοί που μπαίνουν στην στενή είναι οι τελευταίοι αθώοι που απέμειναν και είναι επικίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον.

Έτσι στην μόλις 6 μηνών εγκαινιασμένη αίθουσα φύλαξης θανατοποινιτών 3 φυλακισμένοι περιμένουν την ύστατη ώρα της καταδίκης τους. Η κατά τα άλλα ηρεμία της αναμονής του τέλους τους ταράζεται από την εισαγωγή του Πασχάλη, ενός φούρναρη ο οποίος πιάστηκε να παραβιάζει τον Νόμο της Τυρόπιτας.

Έτσι οι τέσσερις τους πλέον κάθονται και περιμένουν το τέλος τους σχολιάζοντας όσα βλέπουν στην μοναδική τηλεόραση που τους έβαλαν στον προθάλαμο κάτω από την άγρυπνη παρουσία του μόνιμα κοιμισμένου δεσμοφύλακα Μανώλη ο οποίος μπήκε στην θέση του με απευθείας διορισμό από το γραφείο του υπουργού δημόσιας τάξης με τον οποίο κοιμήθηκε ένα βράδυ η αδερφή του Τασούλα.

Χαρακτήρες:

Πασχάλης: Νεοφερμένος, επάγγελμα φούρναρης. Μπήκε στην στενή γιατί έτυχε την ώρα που τέλειωνε το ξεφούρνισμα να πάρει μία από τις τυρόπιτές του για να φάει , και εκείνη την στιγμή του για κακή του τύχη μπήκε ένα κλιμάκιο της εφορίας στο μαγαζί του. Για να μην τα πολυλογώ, εκείνη την περίοδο είχε βγει ο περίφημος νόμος της τυρόπιτας ο οποίος υποχρέωνε αυτόν που τρώει την τυρόπιτα ζεστή και καθιστός να πληρώνει Φ.Π.Α 23% εκτός κι αν την έτρωγες κρύα κ όρθιος.. Μάταια προσπάθησε ο καημένος να τους πείσει ότι το μαγαζί ήταν δικό του.. Από την στιγμή που δεν έκοψε απόδειξη στον εαυτό του έπρεπε να τιμωρηθεί. Στο δικαστήριο έφαγε 10 χρόνια ποινή αρχικά και 10.000 ευρώ πρόστιμο, αλλά επειδή είχε το θράσος να ρωτήσει πριν τον σηκώσουν από το δικαστήριο γιατί αυτούς που κλέβουν δημόσια και μετά μας κυβερνάνε δεν τους κάνουν τίποτα , η ποινή του πήρε προαγωγή και καταδικάστηκε εις θάνατον.. Ο δικαστής είπε πως ήταν επικίνδυνος για το κοινό καλό και του την σβούριξε.

Θωμάς: Έκλεινε ήδη δυο μήνες στο κελί, επάγγελμα καθηγητής Φυσικής σε ένα σχολείο σε ένα χωριουδάκι χωμένο κάπου στα βουνά της Ροδόπης. Μπήκε φυλακή γιατί είχε το θράσος σύμφωνα με καταγγελίες των συγχωριανών του να περνάει περίεργες και βλαβερές ιδέες στα παιδιά τους. Τι έκανε ο φουκαράς; Επειδή πίστευε σε αυτό που έκανε μάθαινε τα παιδιά εκτός από φυσική για το τι είναι σωστό και τι όχι. Τους έλεγε να κάνουν πάντα το σωστό και πως ακόμη και αν όλα είναι χάλια να έχουν ελπίδα και πως πρώτα πρέπει να αλλάξουν αυτά για να μπορέσουν να αλλάξουν και τον κόσμο προς το καλύτερο. Σκεφτείτε τους άμοιρους πατεράδες όταν έλεγαν στα παιδιά τους το βράδυ να ετοιμαστούν για να πάνε και να κλέψουν από τον γείτονά τους να τους αντιμιλάνε αυτά και να λένε πως δεν είναι σωστό και πως με την τιμιότητα θα αλλάξουν τον κόσμο.

Ένα τέτοιο βλαβερό και επικίνδυνο στοιχείο σαν τον Θωμά έπρεπε να εξαλειφθεί, άκου εκεί τιμιότητα. Ο δικαστής πριν καλά προλάβει ο Θωμάς να καθίσει στο δικαστήριο του είχε έτοιμη την ποινή : Θάνατος και μάλιστα δι απαγχονισμού με την παρουσία του τηλεοπτικού συνεργείου της κρατικής τηλεόρασης προς παραδειγματισμό και συμμόρφωση.

Λάζαρος: Τέσσερις μήνες στο κελί, ο πιο παλιός από όλους εκεί μέσα. Επάγγελμα, πρώην δημόσιος υπάλληλος. Μετά από την στασιμότητα στην οποία τους έθεσαν και την μασκαρεμένη απόλυση που ακολούθησε στα 53 χρόνια του έχασε τα πάντα. Ένα σπιτάκι που με κόπους μιας ζωής κατάφερε να φτιάξει του το πήρε η τράπεζα γιατί δεν μπορούσε να την ξεχρεώσει. Το δικαίωμα στην σύνταξη που θα είχε ακυρώθηκε αυτόματα μιας και σύμφωνα με ένα συμπληρωματικό νόμο όσα λεφτά πήγαιναν από τον τότε μισθό του στο ταμείο έπρεπε να δοθούν στην τράπεζα για να την ξεπληρώσει. Η γυναίκα του τον άφησε και έφυγε με τον ξάδερφό του τον Νόντα που είχε πάρει προαγωγή στην δική του υπηρεσία γιατί είχε καταφέρει στο νοσοκομείο που δούλευε υπεύθυνος να κόψει τόσες πολλές παροχές και να ξεκάνει τόσο κόσμο με τις ελλείψεις που έδειξε στην αναφορά που έστειλε στο υπουργείο κέρδος της τάξης του 2%.

Η κόρη του ήταν το μόνο πλάσμα που του είχε απομείνει αλλά άτυχο πλάσμα κι αυτό. Αναγκάστηκε μετά τη φυλάκιση του πατέρα της να φύγει για να δουλέψει εργάτρια στα Σκόπια. Ο Λάζαρος που λέτε πήγε φυλακή για ένα λόγο που άλλοι θα έλεγαν χαζό πριν από μερικά χρόνια, αλλά στην Ελλάδα του 2012 η ποινή ήταν μια, ΘΑΝΑΤΟΣ. Τόλμησε να πάει στο γραφείο του υπουργού εργασίας και να ζητήσει ελεημοσύνη, μετά από αυτή του την απόπειρα και τον εξευτελισμό που υπέστη τόλμησε να αποκαλέσει τον υπουργό Μαλάκα και πως υπάρχει και θεός και τιμωρεί. Ο Λάζαρος δεν πέρασε καν από δικαστήριο. Πήρε αυτόματα την ποινή που του άξιζε μιας και τόλμησε να αποκαλέσει Μαλάκα τον εκπρόσωπο του ίδιου του θεού του κέρδους στην γη. Και έτσι περιμένει κι αυτός την σειρά του στον θάνατο.

Μιχάλης: 1,5 μήνας. Επάγγελμα: πρώην φοιτητής, στα 6 χρόνια τον έδιωξαν από την σχολή και ας χρωστούσε ένα μάθημα για να πάρει το πτυχίο του στο Φιλολογικό Θεσσαλονίκης. Τι κι αν αργούσε αλλά περνούσε όλα του τα μαθήματα με 9 και 10 και είχε κάνει αίτηση στην Οξφόρδη για μεταπτυχιακό. Ο νόμος είναι το ίδιο για όλους του είπαν και τον σούταραν. Οι δικοί του δεν το άντεξαν και τον έδιωξαν από το σπίτι του. Ο Μιχάλης μόνος και χωρίς κανένα στήριγμα άρχισε να ζητιανεύει για να επιβιώσει και να κυνηγάει περιστασιακά κανένα μεροκάματο , μιας και δουλειές δεν υπήρχαν. Ζούσε σε ένα γιαπί που δεν πρόλαβε ποτέ να γίνει πολυκατοικία μιας και με το που βγήκε ο νόμος περί ακινήτων ανακάλυψαν πως δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για τις οποίες του είχαν δώσει έγκριση προς ανέγερση και το σταμάτησαν. Έχοντας να βρει κάτι να φάει για πάνω από 3 μέρες δεν άντεξε και περνώντας από ένα μανάβικο έκλεψε ένα μήλο για να φάει μιας και μετά βίας μπορούσε να σταθεί στα πόδια του. Υπό κανονικές συνθήκες δεν θα τιμωρούνταν με θάνατο, έλα που όμως μαζί του είχε και ένα φίλο που έκανε από το δίπλα γιαπί άστεγος και άνεργος κι αυτός και θέλησε να πάρει ένα μήλο και για αυτόν. Όταν τον έπιασε η αστυνομία τον του έβγαλαν το παρατσούκλι Ρομπέν των Δασών και ο δικαστής τον έστειλε κι αυτόν σφαίρα για θάνατο μιας και δεν είχε χώρο στις φυλακές για να μπει λόγω υπερεγκλεισμού “εγκληματιών νέου τύπου” όπως συνήθιζαν να τους αποκαλούν τότε οι δημοσιογράφοι. Έτσι με το παρατσούκλι αυτό και λόγω των συνθηκών ο φτωχός και άτυχος Μιχάλης είχε πιο μεγάλη αξία νεκρός για το σύστημα.

Δεσμοφύλακας Μανώλης: Αδερφός της Τασούλας και βύσμα όσο δεν πάει για να προσληφθεί ειδικά ως φύλακας της συγκεκριμένης πτέρυγας με το που άνοιξε πριν από 6 μήνες. Κυνικός και συμφεροντολόγος από τους λίγους. Πιστεύει πως άτομα σαν τους 4 κρατούμενους που έχει υπό την επίβλεψή του είναι άκρως επικίνδυνοι και πως πρέπει να εκτελούνται επιτόπου κατά την σύλληψή τους. Αυτό το τελευταίο όμως δεν τολμά να το πει δημόσια, όχι γιατί είναι λάθος σκέψη , απλά γιατί δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει αλλιώς την θέση του στο υπάρχον σωφρονιστικό σύστημα της χώρας και θα χάσει την δουλειά που με τόσο κόπο αυτός και η αδερφή του κανόνισαν.

Βάγγος η κατσαρίδα: Το μόνο πλάσμα που περιστασιακά κάνει την εμφάνιση του στο μπουντρούμι που τους έχουν χωμένους. Το όνομα του το έδωσε ο Λάζαρος γιατί του θύμιζε τον κολλητό του που ακόμη καταφέρνει να επιβιώσει μέσα από όλες τις κακουχίες που αντιμετωπίζει καθώς έπαθε τα ίδια με τον Λάζαρο μόνο που δεν έβρισε κανέναν ακόμη.

Σκηνικό

Ένας θάλαμος με ημίφως που θυμίζει πιο πολύ υπόνομο από κάθε τι άλλο. Στο χώρο υπάρχουν τέσσερα κελιά σχηματίζοντας ένα κύκλο και στο κέντρο ανάμεσα στα κελιά ψηλά στον τοίχο είναι σφηνωμένη μια CRT τηλεόραση έτσι ώστε να μοιάζει με νέας τεχνολογίας υλικό στον άθλιο αυτό χώρο. Λίγο πιο πέρα υπάρχει ένα γραφειάκι, αυτό του Μανώλη από όπου χαζεύοντας στο Pc του και καλά επιτηρεί τους μελλοθάνατους.

Πιθανοί Quest χαρακτήρες:

Η Τασούλα, αδερφή του Μανώλη που έρχεται να δει τον αδερφό της και να του πει τι κάνει με τον υπουργό.

Ο παπά Νικόλας, ο ιερέας των φυλακών που έρχεται και καλά για να τους εξομολογήσει που και που και να τους δώσει θάρρος

Ο γκουρού Giagba, μια νέα θέση του ελληνικού δημοσίου για όσους μελλοθάνατους δεν πιστεύουν στον θεό των χριστιανών. Στην πραγματικότητα είναι ο αδερφός του προσωπικού yogi & guru της γυναίκας του υπουργού δημόσιας τάξης. Βόλεμα του τελευταίου μήνα. ‘Έρχεται μετά την άφιξη του Πασχάλη. ( Πραγματικό όνομα Μπάμπης Κοροϊδίας).

Χριστόφορος: Ο καθαριστής των φυλακών, πρώην καθηγητής στο Harvard, ήρθε στην Ελλάδα με σκοπό να μπει σε μια νέα θέση που του υποσχέθηκαν με μεγάλες απολαβές, αλλά του την είχε στημένη ο πρώην φίλος και συνάδελφος και φίλος του από το πανεπιστήμιο Γεώργιος Γ. ο οποίος είναι πλέον προσωπικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Με του που ήρθε του την έστησαν και στον κατηγόρησαν ότι έκανε διακρίσεις εις βάρος φοιτητών και τον έχωσαν στην στενή στην θέση του καθαριστή. Στην πραγματικότητα όταν βγήκαν οι ανακοινώσεις για την ανάθεση πτυχιακών στην σχολή του Χριστόφορου αυτός τόλμησε να απορρίψει τον ανιψιό του υπουργού μεταφορών λόγω έλλειψης γνώσεων και στην θέση του να πάρει ένα φτωχό παιδί που ήταν διάνοια και πολλά υποσχόμενο. Το αποτέλεσμα; Ο Χριστόφορος να καθαρίζει σκατά στην φυλακή και το παιδί που είχε αναλάβει ακόμη να προσπαθεί να πάρει το πτυχίο του.

Ο δε ανιψιός του υπουργού κατέχει την θέση του Χριστόφορου ενώ βρίσκεται στο διδακτορικό του το οποίο θα πάρει με άριστα σε ένα μήνα από τώρα ενώ θα κάνει διακοπές στον Παρνασσό για σκι.

Σκηνή 1

Οι 3 φυλακισμένοι κάθονται στα κελιά τους, ενώ η τηλεόραση δείχνει το τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα και την καταστολή της διαφθοράς που πετυχαίνει σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

.....


Η συνέχεια έπεται.

υ.γ. τίτλος αναζητείται :D

υ.γ.2 Τα γεγονότα είναι φανταστικά και δεν έχουν συμβεί κ ούτε θα συμβούν ποτέ (lol?), και αν κάτι από το έργο θυμίζει κάτι από την πραγματικότητα είναι εντελώς τυχαίο και έχω να πω πως η ζωή θα έπρεπε να ντρέπεται που μιμείται το έργο μου...

Thursday, November 17, 2011

Hurt ( Ο καθένας το βλέπει από την δική του προσωπική σκοπιά )



I hurt myself today
to see if I still feel
I focus on the pain
the only thing that's real
the needle tears a hole
the old familiar sting
try to kill it all away
but I remember everything
what have I become?
my sweetest friend
everyone I know
goes away in the end
and you could have it all
my empire of dirt

I will let you down
I will make you hurt

I wear this crown of thorns
upon my liar's chair
full of broken thoughts
I cannot repair
beneath the stains of time
the feelings disappear
you are someone else
I am still right here

what have I become?
my sweetest friend
everyone I know
goes away in the end
and you could have it all
my empire of dirt

I will let you down
I will make you hurt

if I could start again
a million miles away
I would keep myself
I would find a way

Wednesday, November 16, 2011

.......................................

NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Saturday, November 5, 2011

Ζητάμε (ένα γαμάτο τραγουδάκι)

Kατάντια


Τα σχόλια είναι περιττά από την στιγμή που έχει χαθεί και το παραμικρό ίχνος αξιοπρέπειας σε αυτόν τον ρημαγμένο τόπο και το φιλότιμο μια έννοια άγνωστη στον πολιτικό κόσμο, αλλά τι λέω δεν υπάρχει καν αυτή η λέξη για τον αμερικανοτραφή πρωθυπουργό μας στην μητρική του γλώσσα , οπότε δεν μιλάω άλλο.
Διαβάστε ΕΔΩ

Friday, November 4, 2011

Το "εμείς" κι όχι εις το "εγώ"


"Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός "εγώ", ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς "εγώ"; Όταν αγωνιστεί μόνος του να φκειάση ή να χαλάση, να λέγη εγώ, όταν όμως αγωνίζονται πολλοί να φκειάσουν, τότε να λένε "εμείς". Είμαστε εις το "εμείς" κι όχι εις το "εγώ".